woensdag 16 mei 2012

restauratie GrijseSteijn, Utrecht
hoogstwaarschijnlijk een
17e eeuwse deur
restauratie GrijseSteijn, Utrecht
hoogstwaarschijnlijk een
17e eeuwse wand
Wellicht op deze foto nog niet helemaal goed zichtbaar, maar vandaag hebben we waarschijnlijk een 17e eeuwse ontdekking in het pand gedaan gedaan tijdens de demontage werkzaamheden.

Deze deur zit in het nieuwe ontwerp midden in het centrale trappenhuis. Het trappenhuis is gecentreerd rondom de 17e eeuwse spiltrap, dus het is een mooie historische toevoeging op het ontwerp.


 detail van een geschilderd gevel
Aanvullen bouwhistorisch onderzoek door Vlaardingerbroek & Wevers:  XVII: kalkvoeg met dagstreep. Zijgevel is voorheen geheel geschilderd, inclusief voegen en zandstenen ornament!

Waarschijnlijk is de gevel in 1930 schoongemaakt, voegen - gedeeltelijk - uitgehaald en afgevoegd met zanderig voegwerk. Doorgehaald met voegspijker, iets terugliggend. Baarden zijn plaatselijk zichtbaar.


De gips/kalk vullingen (witte plekken op de foto) zouden oorspronkelijk kunnen zijn. Hiermee zijn de onregelmatigheiden in de stenen opgevuld. Daaroverheen dan geschilderd, maar kennelijk hield de verf hier minder goed. Herstellingen in een latere fase lijken minder logisch (XIX of 1930). Ze horen in ieder geval bij de geschilderde gevel.