donderdag 12 april 2012



-------------------------------------------------------------------------Persbericht -------------------------------------------------------------------------

Plegt-Vos tekent aanneemovereenkomst ‘GrijseSteijn’
Utrechts Monumentenfonds start zeer groot restauratieproject

In opdracht van het Utrechts Monumentenfonds start bouwbedrijf Plegt-Vos aanstaande vrijdag 20 april officieel met de restauratie van een bijzonder monumentaal complex in de Utrechtse binnenstad. Het gaat om de Oudegracht 319 en 321 en de Geertestraat 1.

In de volksmond staat het pand al sinds tenminste 1544 bekend als ‘GrijseSteijn’. De restauratie van GrijseStein is voor het Utrechts Monumentenfonds een zeer groot project. Met het project, onder architectuur van WKG Architecten, is een totale investering van ruim twee miljoen euro gemoeid.

GrijseSteijn heeft in zijn rijke verleden tal van ambachten onderdak geboden. Zo was er in de 16e eeuw een smederij gevestigd en een eeuw later een ververij. De laatste twee eeuwen zat op de begane grond een bakkerij. In het nieuwe plan van het Utrechts Monumentenfonds is wederom volop ruimte voor ‘nijverheid’. Naast zes luxe huurappartementen worden twee bijzonder mooie bedrijfsruimtes aangeboden in de historische werfkelder.

De oplevering van GrijseSteijn staat gepland voor het voorjaar van 2013. Tijdens de Open Monumentendag in september zal het gebouw éénmalig voor publiek geopend zijn. Geïnteresseerden hebben zo de mogelijkheid om ook eens een kijkje te nemen in een monumentaal pand dat midden in een restauratieproces zit.

Binnenkort geheel gehuld in een opvallend en kleurrijk steigerdoek staat GrijseSteijn intussen geduldig te wachten op het moment dat de werkzaamheden kunnen beginnen. Het feestelijke startsein voor de restauratie wordt vrijdag 20 april om 16.00 uur gegeven door bestuursvoorzitter de heer H. van Heugten van het Utrechts Monumentenfonds en Plegt-Vos directeur de heer A. van der Voort. In de voor Utrecht zo kenmerkende monumentale Domtoren ondertekenen zij dan de aanneemovereenkomst. Deze bijeenkomst is uitsluitend voor genodigden.

De restauratie van GrijseSteijn is voor het publiek online te volgen. Via http://www.grijsesteijn.blogspot.com/ worden beelden en verslagen over de restauratie gepresenteerd en kunnen reacties worden geplaatst.


Noot voor de redactie:
Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom om aanwezig te zijn bij de feestelijkheden.