maandag 25 februari 2013

Historisch riool in kelders GrijseSteijn

Bij de bouwwerkzaamheden door de aannemer aan de huis- en werfkelders zijn delen van een gemetselde riolering en enkele gemetselde waterputten aangetroffen. Naar aanleiding van deze vondst is tijdens de bouw (en daar waar mogelijk) een opname gemaakt van de gemetselde riolering en de waterputten. In de onderstaande afbeelding is de doorsnede van een deel van het riool weergegeven. Op dit moment werkt het UMF de rapportage van het historisch riool nader uit.


Wat we al wel weten is dat er weinig informatie beschikbaar is over de op privé-terrein gelegen gemetselde rioleringen in Utrecht. Wel is bekend dat er in de nabije omgeving van GrijseSteijn een uitvoerig rioleringsstelsel van metselwerk aanwezig was uit ongeveer 1600. Dit stelsel loopt tussen de Mieropskameren aan de Springweg en Oudegracht 245 [Pot, 1999].

De beschikbare informatie en literatuur over gemetselde rioleringen in Utrecht spitst zich voornamelijk toe op rioleringen in de openbare ruimte. Met name over de 19e eeuw is er informatie beschikbaar. In deze eeuw werden eerst in de grote steden in Nederland de over straat lopende open goten vervangen door ondergrondse riolen, welke in eerste instantie gemetseld werden. Deze aanpassing kwam voort uit de slechte stedelijke gezondheidstoestand. Utrecht liep met het ondergronds brengen van de open goten voor op de andere grote steden en begon hier reeds in 1848 mee. De gemetselde riolen en hun voorlopers in de vorm van open goten waterden allemaal af op het oppervlaktewater, met name in de grachten [Buiter, 2005]. Over de rioleringen in de openbare ruimte in de periode van voor de 19e eeuw is geen informatie gevonden.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten